7 Eylül 2013 Cumartesi

Harry Potter Hakkında

Harry Potter
Harry Potter karakteri

Harry Potter rolünde Daniel Radcliffe
İlk görünüşFelsefe Taşı
Son görünüşÖlüm Yadigârları
YaratanJ. K. Rowling
CanlandıranDaniel Radcliffe
Bilgi
Diğer adlarıJames
TürMelez büyücü
CinsiyetErkek
MeslekHogwarts öğrencisi
Sihirbazlık Bürosu Başkanı
AileLily Evans (annesi)
James Potter (babası)
Sirius Black (vaftiz babası)
Evlilik(ler)Ginny Weasley
ÇocuklarLily Luna Potter (kızı)
James Sirius Potter (oğlu)
Albus Severus Potter (oğlu)
Teddy Lupin (vaftiz oğlu)
YakınlarPetunia Dursley (teyzesi)
Vernon Dursley (eniştesi)
Dudley Dursley (kuzeni)
BinaGryffindor
BağlılıkDumbledore'un Ordusu
PatronusÇatalboynuzlu Geyik

Harry James Potter (31 Temmuz 1980J.K. Rowling tarafından yazılmış Harry Potter serisinin baş karakteri olan kurgusal kahraman. Hikayenin sonunda Ginny Weasley ile evlenir. James Potter ve Lily Evans'ın tek çocuğudur. Avada Kedavra lanetinden sağ kurtulan tek kişidir. Daha sonra Dursley ailesi tarafından büyütülmüştür. Hogwarts'a gitmiştir.
Amerikan Book dergisinin Mart/Nisan 2002 sayısında yayımladığı En İyi 100 Kurgu Karakteri listesinde 85. sırada yer almıştır.[1]



Bakıcı Ailesi[değiştir]

Bir süre Annesi Lily Evans'ın kardeşi Petunya teyze, kocası Vernon enişte ve oğulları Dudley kuzen ile birlikte yaşamıştır. Dudley kuzen ile aynı yaşta olup birbirlerinin en büyük olmasada büyük rakipleridir. Sürekli Dudley kuzen ve arkadaşları(nam-ı diğer çetesi) tarafından Harry haksızlığa uğrar.

Bebekliği ve Lord Voldemort'u Yenmesi

Harry henüz bebekken, Sybill Trelawney tarafından onun ya Lord Voldemort'u yenecek kişi olduğu ya da L. Voldemort tarafından öldürüleceği kehanetinde bulunulur. Kehanete göre Lord Voldemort, çocuğu dengi olarak işaretleyecek fakat çocuk, onun bilmediği bir güce sahip olacaktır. Kehanet çocuğun 7. ay ölürken Lord Voldemort'a üç kez karşı çıkmış olanlardan doğacağını söyler. Severus Snape, "dengi olarak işaretleyecek" kısmını duymaz ve kehaneti Lord Voldemort'a söyler. Lord VoldemortPotterların evinin yeriniFidelius büyüsünün sır tutucusu olan Peter Pettigrew'dan öğrenir. Eve gider ve Harry'nin babasını öldürür. Fakat Harry'nin annesi, Harry'ye eski bir mısır büyüsü ile kendini feda ederek bir tür koruma sağlar ve Avada Kedavra Laneti Lord Voldemort'a geri döner. Lord Voldemort ölmez çünkü hortkulukları vardır.Bedeni ortalıktan kaybolur ve ruhu kaçarak Arnavutluk'taki bir ormana sığınır.

Çocukluğu

Anne ve babası ölünce Harry, en yakın akrabaları olan teyzesi Petunia Dursley ve kocası Vernon Dursley ile birlikte yaşamaya başlar.Dursley ailesi Muggle'dır. Harry'yi her zaman hor görürler, ona kötü davranırlar. Çocukları Dudley Dursley'ye en ufak bir şey olduğunda onu sorumlu tutarlar. Harry'nin buradaki yaşamı kabus gibidir. 11 yaşına geldiğinde ise her şey Hogwarts denilen büyücülük okulunun ona mektuplar yollamaya başlamasıyla değişir. Buradan mektup almasını istemezler çünkü onlara göre sihir, istenmeyen bir şeydir. Onlara göre, sihirbaz ve cadılar hilkat garibesidir. Yapabildikleri sihirler bir artı yön değil, zayıflıktır.

Harry Potter ve Felsefe Taşı(Serinin ilk kitabı)[değiştir]

Ana madde: Harry Potter ve Felsefe Taşı
Büyücü anne ve babasının gizemli bir şekilde ölümünden sonra Harry Potter, kendisine sığıntı gibi davranan akrabaları ile yaşamaya başlamıştır. Annesinin ve babasının trafik kazasında öldüğünü sanmakta ve hiçbir gerçeği bilmemektedir. 11. yaş gününde bir baykuş Harry'ye yeşil renkte yazılmış bir mektup getirir. Evdekiler tarafından imha edilen mektubun aynıları daha sonraki günlerde de getirilmeye devam eder fakat Harry bir türlü mektubu okuyamamaktadır. Bu sıradışı olaylardan kurtulmak için denizin ortasında bir ada da bulunan bir eve bile taşınılır. Bir süre sonra Hagrid adında bir dev eve gelerek Harry'e gerçeği, babasının Lord voldemort tarafından öldürüldüğünü,annesinin ise kendisini korumak için eski bir mısır büyüsü ile kendini feda ettiğini anlatır. Onun bir büyücü olduğunu veHogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda okumaya hak kazandığını ifade eder. Buna inanamayan Harry bunca zaman yaşadığı olaylardan yola çıkarak okula gitmeye karar verir. Dursley Ailesi buna karşı çıksalarda yapabilecekleri herhangi bir şey yoktur. Harry, Hogwarts'a yolculuğunda Ron ve Hermione adındaki 2hogwarts öğrencisiyle arkadaş olur. Bunun yanı sıra bir de düşman kazanır, "Draco Malfoy " Hogwarts'a gelince Ron ve Hermione ile birlikte uzun araştırmalar sonucunda. Lord Voldemort'un ölümsüzlük ve her madeni altına çeviren bir taşı(Felsefe Taşı) Hogwarts'tan ele geçirip dirilmeye çalıştığını öğrenir. Profesör Snape'in Voldemort'a yardım ettiğini düşünür. Ancak bilmediği bir şey vardır , Profesör Snape, taşın bir koruyucusudur ve taşın orada kalması için elinden geleni yapar. Bu Arada boşluktan faydalayan Profesör Querrielise Voldemort'un asıl yardımcısıdır ve taşı almaya çalışır. Voldemort, Querriel üzerinde parazit gibi yaşamaktadır, bu yüzden voldemort/Querriel Harry'e dokunamaz.( Annesinin yaptığı sihir nedeniyle. ) Dokunduğu anda kuma dönüşür ve ölür. Voldemort'un ruhu oradan uzaklaşır ve yeni bir çözüm arayışına girer.

Harry Potter ve Sırlar Odası[değiştir]

Ana madde: Harry Potter ve Sırlar Odası
Harry, berbat Dursley’ler ile uzun bir yaz geçirmek yeterince kötü değilmiş gibi bir de Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda ikinci yılına başlamak için binmesi gereken treni kaçırır. Ron ile beraber okula ulaşmaları için tek aracın uçan bir araba olması ve onun da devasa bir söğüt ağacına çarpması Harry’nin başına geleceklerdir. Ancak tüm bu olanlar, Hogwarts’ın hayaletli koridorlarında o sonbahar olacaklarla karşılaştırıldığında çok önemsiz kalmaktadır.
Duvarlardan gelen ürpertici fısıltıları sadece Harry duymaktadır. Fakat olanlardan tek endişelenen Harry değildir çünkü Hogwarts’da öğrenciler taşlaşmaya başlamıştır. Parıltılı, büyük ve esrarengiz kelimelerle duvarda açıkça duyurulur:
"Sırlar Odası açıldı. Varis'in düşmanları, kendinizi kollayın."
Fakat bu tam olarak ne demektir? Harry, Hermione ve Ron, -hayatlarını tehlikeye atmak dahil- bu 50 yıllık ölümcül görünümlü esrarı çözmek için büyüyle yapılacak herşeyi yapmışlardır. Harry Potter ve Ronald Weasley kızlar tuvaletindeki Sırlar Odası'nın girişini bulmuştur. Ne yazık ki Hermione onlara yardım edememektedir çünkü o Basilisk'in gözüne dolaylı yoldan baktığı için hastane kanadındadır. Harry ve Ron Sırlar Odası'na uzun bir tünelden geçerek iner.
Aşağı indiklerinde mağaranın tavanı çöker ve her yer taş altında kalır. Ron ile Gilderoy Lockhart taşların bir tarafında, Harry ise diğer tarafında kalır. Harry Ron'a taşları temizleyip yolu açmasını, o sırada da kendisinin Ginny'i kurtaracağını söyler. Harry oradan ayrılır ve karşısına üzerinde yılanlar olan büyük bir kapı çıkar. Harry, çatal dili konuşur ve kapı açılır. Oda uzunca bir odadır ve Harry, Ginny'nin yanına doğru koşar. O sırada karşısına Tom Riddle çıkar. Harry, ona Ginny'i kurtarmaları gerektiğini söyler. Tom ise Harry'i dinlemez, Ginny'nin güç kaybettikçe kendisinin güç kazandığını söyler ve Basilisk'i çağırır. Harry, Basilisk ile mücadele ederken Anka kuşu "Fawkes" gelir ve Basilisk'in gözlerini çıkarır. Ama Basilisk'in kulakları hala duyabiliyordur ve Harry'ye dişini saplayarak onu yaralar. Ama Dumbledore, Fawkes ile Harry'ye Seçmen Şapka'yı göndermiştir ve şapkanın içinde Gryffindor'un kılıcı vardır. Harry Basilisk'in üst çenesine kılıcı saplar ve yılan ölür. Tom, Harry'e kendisinin aslında Voldemort olduğunu ve Sırlar Odası'nı aslında Ginny Weasley'nin açtığını söyler. Harry yılanın dişini günlüğe saplar. Tom Riddle'ın günlüğünden gelen geçmişteki görüntüsü yokolur ve Ginny kurtulur.

Harry Potter ve Azkaban Tutsağı[değiştir]

Ana madde: Harry Potter ve Azkaban Tutsağı
Harry eniştesinin kız kardeşini şişirdiği için, evden erken ayrılmıştır.Hızır otobüsü ile Çatlak Kazana gitmiş ve orada Bakanla görüşme yapmıştır.Harry okuldan atılmadan kılpayı kurtulmuştur.Tüm bunlar yaşanırken Harry, Azkaban'dan Sirius (sıryüz) Black adlı seri katilin kaçtığını öğrenir.Okul o yıl ruh emiciler tarafında korunmaktadır ve bu yaratıklar Harry'i herkesten daha çok etkilemektedir.Bunun üzerine Harry babasının en yakın arkadaşı olan Prof. Lupin'den yardım ister ve patronus büyüsünü öğrenir.Harry okulun 3. yılında aynı zamanda babası ve arkadaşlarının yarattığı Çapulcu Haritasını (Fred ve George Weasley Harry'e hediye ederler) alır.Harry aynı gün Black'in babasını enyakın arkadası, ve vaftiz babası olduğunu öğrenir.Bu onu yıkmıştır çünkü Black, ailesinin yerini Voldemort'a söyleyen kişidir.Olaylar gelişir ve Sirius'unu masum olduğu ortaya çıkar ama suçlu kaçmıştır ve gerçeği kimse bilmiyordur.Hermione ile birlikte zaman döndürücüyü kullanarak geçmişe gider ve Sirius ile Şahgagayı kurtarırlar.

Harry Potter ve Ateş Kadehi[değiştir]

Ana madde: Harry Potter ve Ateş Kadehi
Harry Potter ve Ateş Kadehi'nde, Hogwarts'da 3 büyücülük okulu arasında "Üç Büyücü Turnuvası" düzenlenir. Diğer iki okulBeauxbatons Akademisi ve Durmstrang Enstitüsü'dür. Daha sonra her okuldan 3 şampiyon turuvaya katılmak üzere seçilir. Fakat yaşı tutmadığı ve kendi ismini Ateş Kadehine atmadığı halde Harry de 4. yarışmacı olarak gizemli bir şekilde turnuvada yarışmaya hak kazanır. Şampiyonlar turnuva boyunca 3 tehlikeli görevle yüzleştirilirler. Son görevde Hogwarts şampiyonu Cedric Diggory ve Harry birbirlerine yardım ederler ve kupaya aynı anda dokunurlar. Dokunmalarıyla kupanın bir anahtar olduğu anlaşılır. Harry ve Cedric,Voldemort'un beklemekte olduğu mezarlığa geçerler. Voldemort'un emri ile yardımcısı Peter Pettigrew, Cedric'i öldüren lanet Avada Kedavra ile öldürür. Bir mezar taşına bağlanan Harry, Voldemort'un yeniden vücut bulma törenini izlemeye ve bu törene kanıyla katılmaya zorlanır. Voldemort yeniden vücut bulur ve Harry ile düello yapmaya başlar. Düelloda Harry ve Voldemort'un asaları, "Priori Incantatem" denilen bir büyüyle kilitlenir. Kilidin açılmasıyla zaman kazanan Harry, Cedric'in ölü bedenini de alarak anahtara koşar ve Hogwarts'a geri döner. "Çok özlü iksir"le Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmeni Deligöz Moddy'nin kılığına giren Voldemort'un hizmetkarı Barty Crouch Jr'un herşeyi planladığı yani Ateş Kadehi'ne Harry'nin adını koyduğu anlaşılır. Dumbledore tarafından çağırılanSihir Bakanı Cornelius Fudge, beraberinde getirdiği ruh emiciye sahip çıkamayarak Barty Crouch Jr ruh emicinin öpücüğü ile öldürülmüştür.

Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı[değiştir]

Ana madde: Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı

Zümrüdüanka Yoldaşlığı filminden
Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı'nda Harry, yaz tatili için teyzesi ve eniştesi ile birlikte kalırken ruh emicilerin saldırısına uğrar. Harry kendisini ve kuzeni Dudley'i koruyabilmek için bir Patronus büyüsü yapar. Bu olaydan hemen sonra Harry, teyzesinin komşusu Arabella Figg'in bir kofti olduğunu ve Dumbledore tarafından kendisini korumak için görevlendirildiğini öğrenir. "Genç Yaşta Büyücülüğün Makul Kısıtlanması Kararnamesi"'nden dolayı Sihir Bakanlığı, Harry'i bir duruşmaya çağırır ve belki de Harry Hogwarts'dan atılacaktır. Dumbledore Harry'i, vaftiz babasının Grimmauld Meydanı 12 Numara'daki evine aldırır. Bu ev aynı zamanda Zümrüdüanka Yoldaşlığı'nın gizli karargahıdır. Harry mahkemede aklanır ve Hogwarts'a geri döner. Dumbledore'un tüm karşı çıkışlarına rağmen sihir bakanı Cornelius FudgeDolores Umbridge'ı okula Karanlık Sanatlara Karşı Savunmadersi öğretmeni olarak atar. Dolores Umbridge aynı zamanda bakanlığın casusudur. Daha sonra Umbridge'e okul kurallarını keyfine bağlı olarak değiştirme yetkisi verilir. Harry, Hermione'nin teşviğiyle bazı öğrencilere gerçek savunma sihrini öğretmeye başlar. Bu öğrenciler kendilerini "Dumbledore'un Ordusu(DO)" olarak adlandırırlar.
Voldemort Harry'nin zihnine Sirius'un bakanlık binasında işkence gördüğüne dair yanlış görüntüler nakleder. Bunun üzerine Harry veDumbledore'un Ordusu elemanlarından Hermione GrangerRon WeasleyGinny WeasleyNeville Longbottom ve Luna LovegoodSirius'u kurtarmaya giderler. Öğrenciler, Voldemort'un ölüm yiyenleri tarafından Esrar Dairesi'nde kurulan tuzağa düşerler. Zümrüdüanka Yoldaşlığı üyelerinin yardımı zamanında yetişmesine rağmen Sirius, kuzeni Bellatrix Lestrange tarafından öldürülür. Voldemort ortaya çıkar ve Harry'ye ölümcül lanetler gönderir. Fakat Dumbledore da doğru zamanda ortaya çıkar ve Harry'yi korur. Voldemort, Bellatrix Lestrange ile birlikte ortadan kaybolur fakat Sihir Bakanlığı artık Voldemort'un döndüğüne inanmış ve Harry ile Dumbledore temize çıkmıştır.

Harry Potter ve Melez Prens[değiştir]

Ana madde: Harry Potter ve Melez Prens
Harry Potter ve Melez Prens'te Voldemort'un geri dönüşünü Sihir Bakanlığı'nın da kabul etmesiyle artık insanlar Harry'yi "Seçilmiş Kişi" diye çağırmaya başlarlar. Bu arada Harry kendisine vaftiz babası Sirius'tan miras kaldığını öğrenir. Bu mallar, Zümrüdüanka Yoldaşlığı'nın gizli karargahı olan Grimmauld Meydanı'ndaki, Black ailesinin evi ve yarı deli ev cini Kreacher'dır.
Harry, Profesör Snape'in Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmeni olduğu duyurulduğunda afallar. Snape'in yerini, Harry'nin farkında olmadan öğretmenlik yapması için ikna ettiği Horace Slughorn doldurur. Bu bir bakıma Harry'nin faydasına olmuştur çünkü Slughorn, Harry'i Snape'in istediğinden daha düşük bir S.B.D. (Sıradan büyücülük düzeyi) puanı ile F.Y.B.S (Feci Yorucu Büyücü Sınavları) İksirsınıfına kabul eder. Böylece Harry seherbaz olabilmesi için gereken dersleri alabilir (Harry'nin gelecekte yapmayı düşündüğü tek meslek seherbazlıktır. Hakkındaki kehaneti de duyduktan sonra kendisi için karanlık büyücülerle savaşmaktan daha uygun bir meslek olamayacağını düşünmektedir.). Profesör Slughorn, Harry'e kullanılmış bir iksir kitabı verir ki bu kitabın sahibi "Melez Prens"'tir. Kitapta iksirlerle ilgili el yazısıyla yazılmış küçük notlar Harry'nin başarılı iksirler yapmasını ve ödül olarak küçük bir şişe Felix Felices (şans iksiri) kazanmasını sağlar.
Dumbledore, Harry'e özel dersler vermeye başlar. Aslında bu dersler, düşünseli ile Voldemort'la ilgili anılara yapılan yolculuklardır. Dumbledore, Voldemort'un ölümsüz olabilmek için ruhunu 7 parçaya bölerek onları Hortkuluk denilen bazı nesnelere yerleştirdiğini tahmin etmektedir. İki hortkuluk imha edilmiştir (Tom Riddle'nin günlüğü ve Marvoldo Gaunt'un yüzüğü). Bu arada gelişen olaylarla HarryMelez Prens'in Severus Snape olduğunu öğrenir.
3. hortkuluk Salazar Slytherin'e ait olan bir madalyondur ve iyi korunan bir mağarada gizlenmiştir.İ çi gizemli bir sıvıyla dolu bir kabın dibindedir ve madalyona ulaşmak isteyen kişinin bu sıvıyı içmesi gerekmektedir. Dumbledore sıvıyı içer ve çok güçsüz ve yorgun düşer. Sonunda bir madalyon ve kendine R.A.B. diyen birinden kısa bir not bulurlar. Harry, Dumbledore'u da alarak hızla oradan uzaklaşır. Dumledore'un iyileşebilmesi için Snape'in ona bir iksir hazırlaması gerekmektedir. Okula vardıkarında Draco Malfoy'un yardımı ile okula sızan ölümyiyenlerle karşılaşırlar ve Snape, Dumbledore'u öldürüp ölümyiyenlerle birlikte okuldan ayrılır. Harry ele geçirdikleri madalyonu yok etmeye çalışır fakat bu sadece bir taklittir, gerçek madalyon ise R.A.B.'dedir.Aynı zamanda bu kitapta Ginny ile de çıkmışlardır fakat Dumbledore öldükten sonra ayrılmışlardır.

Harry Potter ve Ölüm Yadigârları[değiştir]

Ana madde: Harry Potter ve Ölüm Yadigârları
Serinin son kitabında Harry, Hogwarts'a gitmez ve en iyi arkadaşları Ron ve Hermione ile birlikte Hortkulukların peşine düşer. Bu esnada büyücülük dünyası savaş halindedir ve her gün yeni bir kayıp veya ölüm haberi duyulmaktadır. Voldemort ise kendini tamamen Harry Potter'ı öldürmeye odaklamıştır ve her yerde onu aratmakta, bulduğu anda da aman vermeden saldırmaktadır. Harry, Dumbledore'un kendisine bıraktığı işaretlerden yararlanarak Ölüm Yadigarları'nı keşfetmiştir ve bu yadigarlara sahip olunca Voldemort'u yenebileceğini düşünmeye başlamıştır. Yadigarlar ile Hortkuluklar'dan hangilerini araması gerektiği konusunda ikisi arasında sıkışıp kalmıştır. Bu arada esrarengiz biri, sürekli olarak Harry ve arkadaşlarına kendini göstermeden yardım etmektedir. Kitap, seride en fazla karakterin öldüğü bölümdür. Bu bölümle birlikte Harry ve Voldemort kehanetin öngördüğü üzere son kez bir düelloya tutuşmakta ve sadece biri sağ kalmaktadır. Ayrıca Severus Snape ile ilgili gerçekler de yine bu kitapta ortaya çıkmaktadır.
Harry Potter 19 yıl sonra Ginny Weasley ile evlenmiştir. James Sirius, Albus Severus ve Lily Luna adında 3 çocukları olmuştur. Kitapta Albus'a seçmen şapkanın onu hangi bölüme nasıl seçtiği anlatılır.

Filmlerde Harry Potter[değiştir]

8 Harry Potter filmi 2001-2011 yılları arasında gösterilmiş, Harry Potter karakteri İngiliz aktör Daniel Radcliffe tarafından canlandırılmıştır. Radcliffe, yapımcı David Heyman tarafından 2000 yılında Londra'da Stones in His Pockets oyununu oynarken keşfedildi.[2] Harry Potter rolü, Daniel Radcliffe için oldukça kazançlı olmuş, Radcliffe 17 milyon euronun üzerinde para kazanmıştır?[3]

Sahip oldukları[değiştir]

  • Grimmauld Meydanı 12 Numara'da bir ev (Vaftiz babası Sirius Black'ten miras)
  • Kreacher adında bir ev cini (Sirius Black'ten miras)
  • Şahgaga adında bir hipogrif (Sirius Black'ten miras -sonrasında Hagrid'e vermiştir-)
  • Gringotts bankasında annesi, babası ve Sirius Black'ten kalma yüklü miktarda büyücü parası
  • Çok iyi özelliklere sahip bir süpürge olan Ateşoku (Sirius Black'ten Noel hediyesi)
  • Görünmezlik Pelerini (Babasının pelerini, Albus Dumbledore 1. sınıftayken Harry'e gönderir)(Ölüm Yadigarlarından)
  • Çapulcu Haritası ismindeki Hogwarts'ın tüm bölgelerini ve içindeki insanların nerede olduklarını gösteren bir harita (Fred ve George Harry'ye vermiştir.)
  • Karbeyazı baykuş Hedwig (Hagrid okula başlarken hediye etmiştir. Son kitapta öldürüldü.)
  • Anka kuşu tüyünden ve defne ağacından yapılma asa
  • Mürver asa (Yadigarlardan biri)
  • Diriltme taşı (Yadigarlardan biri)
  • Yadigarlardan sadece pelerini kendine aldı.Diriltme Taşını yasak ormanda yere fırlattı ve Mürver Asanın başına büyük dertler açacağını düşünerek kırıp uçurumdan aşağıya atmıştır.
  • Bir süpürge olan Nimbus 2000 (Minerva McGonagall tarafından Quidditch takımına giriş hediyesi olarak)
  • Godric Gryffindorr'un kılıcı
  • Üç Büyücü Kupası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder